Recomandari generale privind dieta la pacientul oncologic
8 decembrie 2022
Principalele surse de proteine vegetale
15 iunie 2023
Recomandari generale privind dieta la pacientul oncologic
8 decembrie 2022
Principalele surse de proteine vegetale
15 iunie 2023

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste sanatatea ca fiind starea de bine din punct de vedere fizic, psihic si social si nu doar absenta bolii.

Un stil de viata sanatos presupune:

  • Dieta sanatoasa;
  • Activitate fizica;
  • Mentinerea unei greutati corporala normala;
  • Somn de buna calitate, odihnitor;
  • Renuntarea la fumat, consumul de alcool;
  • Managementul stresului
  • Socializarea – construirea de relatii solide

Un stil de viata nesanatos sta la baza aparitiei bolilor netransmisibile, care sunt responsabile de aproximativ 74% dintre decese. Principalele boli netransmisibile sunt: afectiunile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cornice si diabetul zaharat.

Obezitatea se asocieaza cu cresterea riscului de aparitie a bolilor netransmisibile.

In Europa:

  • supraponderea si obezitatea afecteaza aproximativ 60% dintre adulti;
  • obezitatea afecteaza aproximativ 23% dintre adulti;
  • 1 din 3 copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani sunt supraponderali sau obezi;
  • La grupa de varsta 10 – 19 ani, 1 din 4 sunt supraponderali sau obezi;

 

REGULI PENTRU O DIETA SANATOASA

(micile schimbari conduc la mari diferente)

  1. O dieta echilibrata presupune un aport din toti macronutrientii (carbohidrati, proteine, lipide) si toti micronutrientii (vitamine si minerale);
  2. Se recomanda mentinerea unui echilibru intre numarul de calorii consumate si gradul de activitate fizica, pentru a mentine o greutate sanatoasa;
  3. Se recomanda 3 mese principale si doua gustari;
  4. Se recomanada o dieta care sa contina legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase si seminte, grasimi nesaturate, carne de pui, curcan, peste, lactate cu continut scazut in grasimi;
  5. Se recomanda cresterea consumului de alimente de origine vegetala.
  6. Principalele surse de proteine vegetale sunt: soia, lintea, fasolea alba, nautul, mazarea, semintele de chia, quinoa, migdalele.
  7. Se recomanda consumul de cereale integrale (grau, ovaz, orz, secara, orez integral, paste integrale).
  8. Se recomanda sa se limiteza aportul de grasimi saturate, alimente care contin zahar si carbohidrati cu absorbtie rapida (produse din cereale rafinate), sare;
  9. Se recomanda sa se limiteza aprotul de carne rosie (porc, vita, miel), carne procesata (salam, carnati, sunca), alimentele conservate cu multe grasimi si sare, semipreparatele congelate cu multa sare, chipsuri, napolitane, dulciuri amblate, prajiturile de cofetarie, cerealele cu ados de zahar, sucurile naturale de fructe;
  10. Se recomanda hidratarea adecvata in special cu apa (aproximativ 8 pahare /zi)

 

Citirea etichetelor alimentelor – rol important in stabilirea unui plan alimentar.

Datele la care trebuie sa fim atenti sunt urmatoarele:

  • in cazul celor mai multor alimente, continutul nutritional este exprimat la 100 g produs; exista situatii in care continutul nutritional este exprimat la portie;
  • in cazul in care se consuma 2 sau 3 portii, se va inmulti continutul nutritional al unei portii cu 2, respectiv 3;
  • cantitatea totala de carbohidrati, in grame (include zaharuri, amidon, fibre);
  • continutul in calorii (care este exprimat atat in kcalorii, cat si in kilojouli);
  • continutul in grasimi (atentie la cantitatea de grasimi saturate) si proteine;
  • continutul in sare;
  • unele etichete afiseaza informatii despre procentul din necesarul zilnic recomandat pe care il aduc anumiti nutrienti;

 

Bibliografie:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/353747/9789289057738-eng.pdf

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/suggested-servings-from-each-food-group

https://nutritie-pentru-sanatate.ro/