Recomandari nutritionale la inceput de an
9 ianuarie 2024Dieta la premenopauza si menopauza
18 iunie 2024Preventia aparitei diabetului zaharat tip 2 reprezinta o problema majora de sanatate publica.
Criteriile de diagnostic pentru prediabet:
- Glicemia a jeun cuprinsa intre 100 mg/dl si 125 mg /dl (alterarea glicemiei a jeun);
sau
- Glicemia la 2h in testul de incarcare orala cu 75 g glucoza cuprinsa intre 140 mg/dl si 199 mg/dl (toleranta alterata la glucoza)
sau
- Hemoglobina glicozilata cuprinsa intre 5,7% – 6,4%
Un numar din ce in ce mai mare de pacienti se prezinta la prima consultatie cu rezultatul dozarii hemoglobinei glicozilate. La intrebarea “daca o valoare a hemoglobiei glicozilate, mai mica decat valoarea prag pentru diagnosticul diabetului zaharat conteaza ?” raspunsul este DA. Valoarea HbA1c cuprinsa intre 4,5% si 7,1% se asocieaza cu cresterea incidentei diabetului zaharat de la 0,1% pe an la 54,1% pe an. Incidenta diabetului zaharat creste progresiv pentru valori ale hBA1c cuprinse intre 5% si 6,5%. Comparativ cu o valoare a HBA1c < 5%, o valoare a HBA1c cuprinsa intre 5% si 5,5% se asocieaza cu un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat, o valoare a HbA1c cuprinsa intre 5,5% si 6% se asocieaza cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat si o valoare a HBA1c cuprinsa intre 6% si 6,5% se asocieaza cu un risc de 20 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat(1).
O valoare a HBA1c cuprinsa intre 5% si 5,5% se asociaza cu o crestere anuala a incidentei diabetului zaharat cuprinsa intre 0,3% si 1,8%. O valoare a Hba1c cuprinsa intre 5,5% si 6% se asocieaza cu o crestere anuala a incidentei diabetului zaharat curpinsa intre 1,8% si 5%. O valoare a Hba1c curpinsa intre 6% si 6,5% se asocieaza cu o crestere anuala a incidentei diabetului zaharat cuprinsa intre 5% si 9,5%. Pacientii cu o valoare a Hba1c cuprinsa intre 6% si 6,5% au un risc de incidenta a diabetului zaharat la 5 ani cuprins intre 25% si 50%(1).
Selvin si colab.(2) au aratat la o populatie de 11.092 suboecti nediabetici faptul ca valoarea HBA1c se coreleaza atat cu riscul de aparitie a diabetului zaharat, cat si cu riscul cardiovascular.
Studiul DPP (Diabetes Prevention Program), a aratat faptul ca atat un program intensiv de modificiare a stilului de viata, cat si tratamentul cu metformin previn sau intarzie evolutia spre diabet zaharat a pacentilor cu toleranta alterata la glucoza. Studiul a inclus un numar de 3234 subiecti, cu varsta medie de 50,6 ani, valoarea medie a indicelui de masa corporala 34 kg/m2, valoarea glicemiei a jeun 108 mg/dl (la barbati) si 106 mg/dl (la barbate) si valoarea medie a HBA1c 5,9%, atat la femei, cat si la barbati.Durata medie de urmarire a pacientilor a fost de 2,8 ani. Participantii au fost inclusi in trei grupe. Participantii din primul grup au fost supusi unui program intensiv de modificare a stilului de viata, care si-a propus o scadere in greutate de cel putin 7% din greutatea initiala, cu ajutorul unei diete hipocalorice si cel putin 150 minute de activitate fizica medie/saptamana, participantii din al doilea grup au primit tratament cu metformin si participantii din al treilea grup, considerat lotul de control, au primit idicatii standard privind modifciarea stilului de viata(3). Scaderea medie in greutate a fost de 0.1 kg pentru grupul control, 2.1kg pentru grupul care a primit metformin si 5.6 kg pentru grupul care a urmat programul intensiv de modificare a stilului de viata. Studiul a aratat faptul ca un program intensiv de modificarea a stilului de viata reduce incidenta diabetului zaharat cu 58%, in timp ce administrarea de metformin reduce incidenta diabetului zaharat cu 31%(4). Numarul estimativ de persoane care trebuiesc tratate timp de 3 ani in grupul cu program intensive de modificare a stilului de viata a fost de 6,9 si in grupul care a primit metformin a fost de 13,9.
Prevenirea sau intarzierea apartiei diabetului zaharat se mentine si la distanta. Diabetes Prevention Program Study (DPPOS) este un program de urmarire la distanta a pacientilor inclusi in studiul DPP, cu scopul de a evalua mentinerea la distanta a rezultatelor obtinute in studiul initial(5,6). La 10 ani de la inrolarea in studiul DPP fata de grupul control, incidenta aparitiei diabetului zaharat a fost redusa cu 34% in grupul supus initial programului intensiv de modificare a stilului de viata si cu 18% in grupul care a primit tratament cu metformin. La 15 ani fata de grupul control, incidenta diabetului zaharat a fost redusa cu 27% in grupul supus initial programului intensiv de modificare a stilului de viata si cu 18% in grupul care a primit tratament cu metformin. De mentionat faptul ca pe durata intregii perioade de timp toti participantii au participat la sesiuni periodice de modificare a stilului de viata si 70% dintre participantii in grupul la care s-a administrat initial metformin au continuat sa-l ia in diferite doze.
Recomandarile ADA pentru pacientii la risc de a dezvolta diabet zaharat:
- Persoanele supraponderale/obeze la risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2, trebuie indrumate sa urmeze un program intensiv de modificare a stilului de viata cu scopul de scadere in greutate ≥ 7% din greutatea initiala si ≥ 150 minute de activitate fizica moderata / saptamana;
- Terapia cu metformin in preventia diabetului zaharat de tip 2 poate fi administrata la persoanele cu risc crescut, cele cu vartsa cuprinsa intre 25 – 59 ani, IMC ≥ 35 kg/m2, valoarea glicemiei a jeun ≥ 110 mg/dl si HBA1c ≥ 6%, precum si la femeile cu istoric de diabet gestational;
- Persoanele cu prediabet au un risc cardiovascular crescut, ceea ce face necesar screeningul si tratamentul factorilor de risc cardiovasculari;
- La persoanele supraponderale/obeze la risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, se recomanda scaderea in greutate si atentie la riscul cardiovascular;
- Se poate lua in discutie farmacoterapia recomandata pentru scaderea in greutate
- Persoanelor la risc crescut de a dezvolta diabet zaharat: IMC ≥ 35 kg/m2, persoanele cu hiperglicemie (glicemia a jeun 110 – 125 mg/dl, glicemia la 2 ore la testul de toleranta orala la glucoza cuprinsa intre 173 mg/dl – 199 mg/dl, valoarea HbA1c ≥ 6%) si femeile cu istoric de diabet gestational trebuie sa beneficieza de o abordare intensiva;
In concluzie se poate afirma faptul ca prediabetul reprezinta o etapa importanta in care, prin modificarea stilului de viata sub supraveghere de specialitate, se poate preveni aparitia diabetului zaharat tip 2.
Bibliografie:
- Zhang X si colab.: A1C level and future risk of diabetes: a systematic review. Diabetes Care. 2010; 33(7):1665-73.
- Selvin E si colab.: Glycated hemoglobin, diabetes and cardiovascular risk in nondiabetic adults. N Engl J Med, 2010; 362: 800-811.
- The Diabetes Prevention Program Research Group. The Diabetes Prevention Program: baseline characteristics of the randomized cohort. The Diabetes Prevention Program Research Group. Diabetes Care. 2000; 23(11):1619-29.
- Knowler si colab.: Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med. 2002; 346(6):393-403.
- Diabetes Prevention Program Research Group; Knowler WC si colab: 10-year follow-up of diabetes incidence and weight loss in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. Lancet. 2009 Nov 14;374(9702):1677-86.
- Diabetes Prevention Program Research Group. Long-term effects of lifestyle intervention or metformin on diabetes development and microvascular complications over 15-year follow-up: the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015 Nov;3(11):866-75.