Lipide
Lipidele se clasifică în: triacilgliceroli (care formează aproximativ 90-95% din lipidele din dietă, alcătuite din trei acizi graşi şi o moleculă de glicerol), mono şi diacilgliceroli, fosfolipide (componente structurale importante ale membranelor celulare), sfingolipide, glicolipide, steroli (ţesuturile animale conţin colesterol, în timp ce plantele conţin fitosteroli).
Lipidele au importante funcţii: sunt o importantă sursă de energie, 1 gram de lipide furnizând 9,3 kcal, conţin acizi graşi esenţiali, favorizează absorbţia vitaminelor solubile în grăsimi şi au de asemenea, un important rol structural, intrând in alcătuirea membranelor. Majoritatea grăsimilor sunt stocate sub formă de trigliceride, cea mai importantă rezervă de energie a organismului.
Unitatea de bază a lipidelor este reprezentată de acizii graşi. Acizii graşi se clasifică ȋn funcţie de numărul de legături duble ȋn saturaţi (fără nici o dublă legătură), mononesaturaţi (cu o dublă legătură) şi polinesaturaţi (cu 2-6 duble legături). Grăsimile alimentare conţin un amestec de grăsimi saturate şi nesaturate. Grasimile saturate sunt solide, în timp ce grăsimile polinesaturate sunt lichide la temperatura camerei.
Principalele surse de grăsimi saturate sunt carnea, produsele lactate şi două uleiuri vegetale (cocos şi palmier). Uleiurile vegetale (de exemplu, uleiul de măsline şi uleiul de rapiţă) reprezintă principala sursă de acizi graşi mononesaturaţi, cel mai intâlnit fiind acidul oleic (C18:1, n-9). Acizii graşi polinesaturaţi pot fi clasificaţi în acizi graşi polinesaturaţi n-6 (omega-6), dintre care face parte acidul linoleic şi acizi graşi polinesaturaţi n-3 (omega-3) dintre care fac parte acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic şi acidul docohexaenoic.
Acidul linoleic şi acidul alfa-linoleic sunt acizi graşi esenţiali, deoarece nu pot fi sintetizaţi de organism şi trebuiesc obţinuţi din dietă. Sursele principale de acid linoleic sunt: uleiul de porumb, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia şi uleiul de rapiţă. Sursele principale de acid alfa-linoleic sunt: uleiul de rapiţă, uleiul de soia şi uleiul de in.
Acizii omega-3 au roluri importante in prevenţia afecţiunilor cardiovasculare (reduc nivelul trigliceridelor, inflamaţia şi agregarea plachetară), a afecţiunilor autoimune, precum şi a unor tipuri de afecţiuni maligne şi neuropsihice (de exemplu, depresia şi demenţa).