RECOMANDARI NUTRITIONALE PENTRU PACIENTII CU CIROZA HEPATICA
11 ianuarie 2022
CHIA IN ALIMENTATIE
21 martie 2022
Toate articolele

PLAN DIETA PACIENTI CU COLON IRITABIL

In dieta pacientilor cu sindrom de colon iritabil se recomanda sa se evite consumul de carbohidrati fermentabili cu lant scurt.

Acest tip de dieta se numeste FODMAP (dieta cu continut scazut in oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili – fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols).
Oligozaharide: fructani si galacto-oligozaharide;
Dizaharide: lactoza;
Monozaharide: fructoza;
Polioli: sorbitol si mannitol
Dupa o perioada de cateva saptamani cand aceste alimente sunt scoase complet de dieta, ele vor fi reintroduse treptat, in cantitati limitate, pentru a nota alimentele care sunt tolerate, precum si cantitatea tolerate.

Se recomanda sa se limiteze consumul urmatoarelor alimente:
1) Fructe: sucul de fructe, fructe uscate (de exemplu, prune, stafide, curmale), fructe conservate in suc propriu sau in sirop, avocado, banana coapta, mere, pere, cirese, piersici, nectarine, caise, prune, mango, grapefruit, pepene verde, mure;
2) Legume: ceapa, usturoi, broccoli, conopida, sparanghel, anghinare, varza, ciuperci (se prefera cantitati reduse de ciueperci conservate – care pot fi folosite de exemplu la o supa de ciuperci);
3) Leguminoase: fasole usacta, mazare (la inceput se poate folosi o cantitate mica de 15 g), naut (se recomanda naut conservat, in cantitate de 40 g – care poate fi folosit la producerea de hummus);
4) Lactate: lapte, branza moale (branza cottage, branza cremoasa, ricotta), inghetata;
5) Oleaginoase si seminte: caju, fistic;
6) Cereale si derivate: consumul de grau (paine, paste, cuscus), secara, orz, porumb proaspat, conservat;
7) Produsele (bauturile) indulcite cu fructoza si sorbitol; produsele indulcite cu sirop de porumb, bogat in fructoza; consumul de guma de mestecat fara zahar; produsele rafinate cu adaos de zahar, sare, grasimi (de exemplu chipsuri, carne procesata, alimente prajite); bauturile carbogazoase; ciocolata; indulcitori: sorbitol, manitol, xylitol; miere; agave; cafeina; alcool
8) Se vor evita mesele bogate

Alimente tolerate in cazul pacientilor cu sindrom de colon iritabil:
1) Fructe: fructele vor fi decojite; banana verde (dimensiune medie – 100 g), capsuni (150 g), afine (50g), zmeura (50g), pepene galben (aproximativ 100 g), kiwi (max 2 buc.), ananas (aproximativ 150 g), struguri (verzi/rosii max 100 g)
2) Legume (se evita consumul de legume crude, se vor prelucra la abur, gratinate la cuptor): muguri de bambus, fasole verde, morcovi, dovlecei, vinete, kale, salata verde, cartofi, ardei gars rosu (ardeiul gras verde este mai greu tolerat), cartofi, pastarnac, rosii (1 rosie mica), dovleac (50 g), vinete (100 g)
3) Lactate: branzeturi tari (portia de aproximativ 50 g) – feta, parmesan, cheddar, mozzarella; iaurt
4) Cereale si derivate: ovaz, quinoa, orez, derivate din porumb ( popcorn – atentie sa nu fie indulcite si cu adaos de branza, mamaliga);
5) Oleaginoase si seminte: seminte de in, chia, floarea soarelui, dovleac, susan, migdale (10 buc.), alune (10 buc.), arahide, nuci (in cantitati limitate);
6) Oua
7) Carne: pui, curcan, vita, porc (se evita consumul de carnati, carne procesata);

EXEMPLU MENIU:
I. MIC DEJUN:
150 g iaurt grecesc 2%, 50 g afine, 40 g cerale integrale de ovaz, 10 g seminte de in
II. GUSTARE
2 lingurite de unt de arahide (fara adaos de zahar si sare – de exemplu unt de arahide fin Sunday bites)
III. PRANZ:
1. Ciorba de legume, cu 50 g paine (2 felii paine)
2. 100 g piept de pui la gratar si 200 g cartof la cuptor
IV. GUSTARE:
1 banana
V. CINA
150 g file dorada la cuptor/abur, 150 g orez integral, 50 g parmezan