Proteine

sep

food pyramid turn into pie chart against white background

Proteinele sunt alcătuite din lanţuri de aminoacizi. Aminoacizii sunt uniţi într-o secvenţă particulară pentru a forma polipeptide şi polipeptide specifice se unesc pentru a forma proteine. Polipeptidele variează ȋn lungime de la polipeptide cu lanţ scurt, numite oliogopeptide, formate din 3 până la 15 aminoacizi, la polipeptide, cu lanţ mediu, formate din 21 până la 30 aminoacizi. Fiecare proteină poate conţine între 50 şi 1000 aminoacizi.
Proteinele sunt necesare atât pentru structura cât şi pentru funcţionarea organismului. Proteinele au funcţii biologice fundamentale: enzimatice, hormonale, în funcţionarea sistemului imun sub formă de anticorpi, de transport.
Aminoacizii se clasifică în aminoacizi esenţiali, în număr de nouă (histidina, isoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofan şi valina) care nu pot fi sintetizaţi de către organism, aminoacizi neesenţiali, în număr de cinci (alanina, acid aspartic, asparagina, acid glutamic şi serina) şi aminoacizi condiţionat esenţiali, în număr de şase (arginina, cisteina, glutamina, glicina, prolina şi tirozina) care nu pot fi sintetizati de către organism în cantităţi suficiente în timpul perioadelor de stress. Calitatea proteinelor este determinată de profilul aminoacizilor şi de absorbţia acestora. Proteinele complexe sunt proteinele care conţin aminoacizi esenţiali în cantităţi suficiente pentru a preveni deficitul acestora şi pentru a susţine creşterea şi repararea ţesuturilor. Proteine de calitate înaltă se găsesc în alimente de origine animală.