Remisia la pacientii cu diabet zaharat tip 2
4 decembrie 2023DESPRE PREDIABET
23 ianuarie 2024Incepe un an nou si odata cu aceasta promisiuni de genul: „Anul acesta imi voi schimba stilul de viata”; „Anul aceste voi tine dieta”; „Anul acesta voi slabi”; „Anul acesta voi merge la sala”. In majoritatea cazurilor nici una dintre aceste promisiuni nu va fi respectata.
Sfatul meu in ceea ce priveste un stil de viata sanatos este sa nu ne propunem obiective numeroase si nerealiste. In schimb va propun un numar de reguli pe care sa le respectati si sa le introduceti treptat in viata dumneavoastra. Rezultate semnificative, care pot fi sustinute in timp, se pot obtine cu ajutorul unor mici schimbari. Succesul este asigurat de aderenta la aceste schimbari.
15 reguli de urmat la inceput de an:
-
Stabiliti obiective realistice. Scopul este de a va imbunati starea de sanatate.
-
Evitati dietele restrictive. O astfel de dieta poate aduce rezultate pe timp scurt, dar nu pot fi urmata timp indelungat. Retineti: NU EXISTA DIETA, EXISTA STIL DE VIATA.
-
Pericolul este reprezentat de mancatul haotic si “gustarelele” dulci sau sarate.
-
Este important sa aveti optiunile corecte din punct de vedere nutritional la momentul optim.
-
Pregatiti acasa cat mai multe mese si gustari. Folositi alimente cat mai diverse. Atunci cand cumparati gustari din supermarket veti apela in cele mai multe cazuri la alimente bogate in carbohidrati sau grasimi saturate.
-
Inlocuiti bauturile carbogazoase cu adaos de zahar cu apa, sau ceai neindulcit. In cazul celor mai cunoscute bauturi, 100 ml contin aproximativ 11 g zahar, echivalentul a 5 lingurite de zahar. In cazul in care consumati 500 ml, veti avea un aport de zahar care este echivalentul a 25 lingurite.
-
Evitati consumul de alimente procesate bogate in grasimi saturate, sare si zahar: alimente conservate cu multe grasimi si sare, semi-preparatale congelate cu multa sare, semi-preparatele din paste rafinate, chipsuri, napolitane si alte dulciuri ambalate, prajiturile de cofetarie, cerealele cu ados de zahar, mezelurile si alte tipuri de carne procesata.
-
Cresteti consumul de legume si fructe. Atat legumele, cat si fructele aduc un aport crescut de vitamine, minerale si fibre. Fructele comparativ cu legumele au un continut caloric si de carbohidrati mai mare. Urmatoarele legume au aport redus de calorii: andive, ardei rosu, verde, capia, broccoli, fasole verde sau galbena, castravete, ceapa, ceapa verde, conopida, ciuperci, dovlecel, gogosari, praz, ridichii, rosii, salata verde, spanac, sparanghel, tellina, urzici, varza, varza rosie, varza de Bruxelle, varza kale, vinete. In ceea ce priveste consumul de fructe o portie de fructe contine 15 g carbohidrati.
-
Cresteti consumul de cereale integrale, leguminoase, nuci, seminte. O portie de cereale integrale contine 30 g carbohidrati, echivalentul a 4 linguri. Atentia la consumul de nuci si semninte deoarece acestea sunt bogate in calorii.
-
Cresteti consumul de proteine de vegetale.
-
Evitati consumul de sucuri de fructe.
-
Evitati consumul de bauturi alcoolice.
-
Imbunatatiti calitatea somnului.
-
Cresteti activitatea fizica. Incepeti sa faceti o activitate fizica care va place.
-
Incercati sa petreceti mai mult timp in natura.
Va doresc un An Nou cu multa sanatate!