Faina alba de grau versus faina intergala de grau
8 iunie 2021
Despre consumul de avocado
17 august 2021
Faina alba de grau versus faina intergala de grau
8 iunie 2021
Despre consumul de avocado
17 august 2021

Guta este una dintre cele mai vechi boli cunoscute. Acidul uric este produsul de metabolism al purinelor. Aproximativ 2/3 din totalul de acid uric este produs endogen si 1/3 provine din purinele din dieta. Sinteza endogena de acid uric are loc la nivelul ficatului, eliminarea avand loc renal (65-75%) si intestinal (25-35%). Prevalenta hiperuricemiei a cresut semnifivativ in ultimele decade, prevalenta ei in populatia generala fiind de aproximativ 20%. Hiperuricemia este definita ca o valoare > 7 mg/dl in cazul barbatilor si > 6 mg/dl in cazul femeilor. Hiperuricemia este cauza principala a gutei, a carei prevalenta este in SUA de 5,2%  in randul barbatilor si de 2,7% in randul femeilor. Concentratia acidului uric creste cu varsta. De asemenea, hiperuricemia se asocieaza cu prezenta diabetului zaharat, dislipidemiei, hipertensiunii arteriale, obezitatii, afectiunilor cardiovasculare. Mecanismele responsabile de cresterea concentratiei de acid uric sunt cresterea sintezei sau scaderea eliminarii urinare. In unele cazuri se pot intalni ambele mecanisme. Riscul de a dezvolta hiperuricemie si guta este influentat de factori de risc modificiabili, ca de exemplu dieta si stilul de viata. Dieta moderna, de tip occidental, caracterizata printr-un aport crescut de carne rosie sau procesata, cereale rafinate si alimente bogate in zahar, se asocieaza cu un risc crescut de a dezvolata hiperuricemie / guta, in timp ce aderenta la dieta de tip mediteranean se asocieaza cu scaderea riscului de a dezvolta guta.

De asemenea, persoanele supraponderale cu IMC > 25 kg/m2, comparativ cu persoanele cu IMC < 25 kg/m2, au un risc de a dezvolta guta de 2-3 ori mai mare.

Pacientii cu hiperuricemie si guta trebuie sa urmeze o dieta cu continut scazut in purine. O astfel de dieta presupune limitarea aportului de alcool, bauturi indulcite cu zahar sau fructoza, carne si fructe de mare. Dieta cu continut scazut in purine presupune in primul rand evitarea alimentelor de origine animala.

In ceea ce priveste alimentele care nu pot fi consumate in stare uscata (fasole, soia, linte, naut), prin prelucare continutul in purine scade. De exemplu, o portie medie de fasole este reprezentata de un sfert de cana de fasole uscata (aproximativ 56 g), ceea ce reprezinta aproximativ jumatate de cana de fasole gatita (aproximativ 113 g). Exista date care arata ca consumul de soia nu se asocieaza cu cresterea riscului de a dezvolta hiperuricemie/guta.

 

Alimente cu continut ridicat de purine (> 200 mg/100 g):

  • Peste gras: ansoa, sardine, macrou
  • Organe: rinichi, ficat, inima, momite
  • Alge

Alimente cu continut moderat in purine: 100 – 200 mg/dl:

  • Peste: ton, somon,pastrav, hering, halibut
  • Fructe de mare: caracatita, scoici, stridii, creveti, crabi, homar
  • Caviar
  • Carne: pui, porc, vita, rata, miel, curca, produse de carne (sunca, salam, carnati), sosuri cu carne, iepure
  • Leguminoase uscate: fasole, soia, linte, naut
  • Drojdie sub forma de supliment
  • Fructe: stafide;

Alimente cu continut scazut in purine:

  • 50 – 100 mg/dl: legume (anghinare, ardei gras, broccoli, ciuperci, conopida, patrunjel, praz, spanac, sparanghel, varza de Bruxelles); cereale (cereale integrale, tarate de grau, germeni de grau, fulgi de ovaz), leguminoase: arahide, unt de arahide, tofu; seminte: seminte de floarea soarelui; fructe: prune uscate, smochine uscate; pudra de cacao
  • < 50 mg/dl: oua; lactate (branzeturi, iaurt, lapte); legume (andive, cartof, cartof duce, castravete, ceapa, dovleac, dovlecel, fasole verde, kale, morcovi, rosii, ridichie, salata verde, sfecla, vinete, usturoi, varza alba, varza rosie, mazare); fructe (ananas, avocado, banane, capsuni, caise, cirese, grapfruit, kiwi, mere, mure, pepene, portocale, prune, struguri, zmeura ); cereale (cereale si derivate: faina alba, paine, paste; orez; porumb), fructe oleaginoase si seminte (migdale, lapte de migdale, nuci, caju, lapte de soia);

 

Recomandarile generale pentru pacientii cu hiperuricemie / guta:

1) Reducerea aportului de alcool;

2) Scadere ponderala (nu se recomanda o scadere in greutate brusca);

3) Reducerea aportului de zahar / fructoza (incluzand aportul de suc de fructe);

4) Reducerea aportului de carne rosie, organe, fructe de mare; supa / ciorba de carne;

5) Se prefera consumul de carne slaba (carne de pasara fara piele, peste)

6) Reducerea aportului de alimente cu continut crescut in grasimi animale;

7) Reducerea aportului de alimente prajite;

8) Se recomanda hidratare corespunzatoare

9) Cresterea aportului de lactate degresate;

10) Este permis aportul de cereale si derivate;

 

Exemplu meniu:

 

Mic dejun: Migdale, seminte de floarea soarelui, iaurt grecesc 2% grasime

 

Gustare: zmeura

 

Pranz: : salata greceasca (rosii, castraveti, ceapa, branza feta, masline, ulei de masline, oregano, sare, piper) cu paine din faina integrala

 

Gustare: supa crema de broccoli (broccoli, cartof mediu, ceapa medie, unt, sare, piper) se va servi cu paine din faina integrala

 

Cina: piept de pui la gratar cu salata varza rosie (varza rosie, ulei de masline, lamiae) si ananas

 

Exemplu meniu:

 

Mic dejun: fulgi de ovaz, afine, iaurt grecesc 2% grasime

 

Gustare: unt de arahide fin (fara adaos de zahar, sare)

 

Pranz: salata andive cu piept de pui (andive, ulei de masline, iaurt, 1 lingurita mustar, lamaie, piper, sare, piept de pui), paine din faina integrala integrala

 

Gustare: supa crema de rosii (rosii decojite, ceapa, morcov, 1 ardei rosu, telina, pastarnac, cartof, usturoi, patrunjel, ulei de masline), paine din faina integrala.

 

Cina: guacamole (avocado, ceapa, ardei iute, rosie, patrunjel, lamaie, sare, piper) cu chips tortilla si mure.

 

Bibliografie:

  1. Chen-Xu M; Yokose C; Rai SK; Pillinger MH; Choi HK: Contemporary Prevalence of Gout and Hyperuricemia in the United States and Decadal Trends: The National Health and Nutrition Examination Survey, 2007-2016; Arthritis Rheumatol., 2019; 71(6):991-999 https://www.acumedico.com/purine.htm
  2. https://www.brendadavisrcom/plant-based-diets-and-gout/
  3. https://www.acumedico.com/purine.htm
  4. Zgaga L. si colab.: The association of dietary intake of purine-rich vegetables, sugar-sweetened beverages and dairy with plasma urate, in a cross-sectional study. PLoS ONE, 7, e38123 (2012)
  5. Nuki G, Simkin PA: A concise history of gout and hyperuricemia and their treatment. Arthritis Res Ther, 2006; 8 (Suppl. 1): S1
  6. Nielsen SM, Zobbe K, Kristensen LE, Christensen R: Nutritional recommendations for gout. An update from clinical epidemiology. Autoimmmunity Reviews, 2018; 17: 1090-1096;
  7. FitzGerald JD si colab.: 2020 America College of Rheumatology guideline for the management of gout. Arthritis Care & Research, 2020; 72(6): 744-760
  8. Kaneko K si colab.: Total purine and purine base content of common foodstuffs for facilitating nutritional therapy for gout and hyperuricemia. Biol Pharm Bull, 2014; 37(5): 709-721
  9. https://www.dietaryfiberfood.com/purine-and-uric-acid/purines-content-in-vegetables-eggs-dairy-products.php
  10. https://elevatehealthaz.com/wp-content/Purine%20Table.pdf
  11. https://www.purine-direkt.de/