![](https://nutritie-pentru-sanatate.ro/wp-content/uploads/2021/12/Diabetul-zaharat-2021-795x480-1.jpg)
DIABETUL ZAHARAT IN ANUL 2021
16 decembrie 2021![](https://nutritie-pentru-sanatate.ro/wp-content/uploads/2022/02/plan-dieta-colon-iritabil-795x480-1.jpg)
PLAN DIETA PACIENTI CU COLON IRITABIL
24 februarie 2022Pacientii cu boala hepatica cronica in mod frecvent au statusul nutritional afectat. La pacientii cu ciroza hepatica pana la 50% dintre pacienti au malnutritie (denutritie). Gradul de denutritie creste odata cu degradarea hepatica, fiind frecvent intalnita la pacientii cu ciroza hepatica decompensate (peste 60% dintre pacienti). Denutritia si pierderea masei musculare (sarcopenia) se asocieaza cu o rata mai mare a complicatiilor, ca de exemplu infectii, encefalopatie hepatica si ascita. De asemenea, sunt predictori independenti de scadere a supravietuirii atat la pacientii cu ciroza, cat si la pacientii care urmeaza sa fie supusi transplantului hepatic.
Urmatoarele date se asocieaza cu prezenta malnutritiei: pierderea in greutate involuntara, scadrea masei musculare, scaderea fortei musculare, scaderea apetitului si a aportului caloric, reducerea numarului de mese. Ficatul cirotic comparativ cu un ficat sanatos are depozite mai mici de glicogen, care se consuma repede in lipsa unui unui aport alimentar regulat la intervale de 2-3 ore. In lipsa glicogenului hepatic, are loc gluconeogeneza din aminoacizi de la nivelul muschilor scheletici.
Pe langa denutritie, exista un numar de pacienti cu ciroza hepatica supraponderali sau obezi, rezultat al progresiei steatozei hepatice non-alcoolice catre ciroza. Acesti pacienti, desi sunt obezi pot asocia sarcopenie. Obezitatea si obezitatea asociata cu sarcopenie pot agrava prognosticul pacientilor cu ciroza hepatica.
Avand in vedere aceste date se impune la pacientii cu ciroza hepatica un consult nutritional, pentru a asigura un aport caloric si proteic optim. La pacientii normoponderali se recomanda un aport caloric de 30 – 35 kcal/kg corp greutate actuala si un aport proteic cuprins intre 1,2-1,5 g/ kg corp greutate actuala. Pentru a preveni sau ameliora sarcopenia, pacientii trebuie incurajati sa creasca progresiv activitatea fizica, In cazul pacientilor obezi se recomanda scaderea in greutate (5-10%) cu ajutorul unei dieta moderat hipocalorice (cu reducerea aportului caloric cu 500 – 800 kcal/zi), avand grija sa nu scadem aportul proteic (1,5 g/ kg corp greutate ideala/zi.
In cazul pacientilor cu boala avansata la care este greu de realizat un aport caloric optim, se pot utiliza suplimente nutritionale orale si suplimente care sa contina aminoacizi cu catena ramnificata (branched chain amino acids – BCCA) leucina, izoleucina si valina.
Pacientii cu ciroza pot prezenta urmatoarele deficite de micronutrienti: magneziu, zinc, seleniu, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2, niacina, folati, vitamina A, vitanmina D, vitamina E, Vitamina K, vitamina C.
Diabetul zaharat se intalneste frecvent la pacientii cu ciroza hepatica. In numeroase cazuri aparitia diabetului zaharat este rezultatul insuficientei hepatice si a hipertensiunii portale. Prezenta diabetului zaharat este un factor independent de prognostic prost la acesti pacienti. Diabetul zaharat se asocieaza atat cu prezenta complicatiilor majore ale cirozei (ascita, encefalopatia, infectii bacteriene si disfunctie renala), cat si cu evolutia spre carcinoma hepatic.
Caracteristici ale dietei la pacientii cu ciroza hepatica:
- Se recomanda aport de legume si fructe;
- Se recomanda consumul de legume: ardei gras, ardei rosu, broccoli, castravete, ciuperci, conopida, dovlecel, fasole verde sau galbena, morcov fiert, praz, ridichie, rosii, salata verde, spanac, sparanghel, telina, urzici, varza, varza rosie, varza de Bruxelles, varza kale, vinete – aproximativ. Se recomadna consumul de legume de toate culorile;
- Se recomanda aport de cereale intergale: orz, ovaz, secara, orez negru, quinoa
- Se recomada aport de fibre;
- Se recomanda aport de carne slaba: peste, pui fara piele, albus de oua;
- Se recomanda aport de produse lactate degresate sau cu continut scazut in grasimi;
- Se recomanda aport de alimene cu continut crescut in grasimi mononesaturate, polinesaturate: oleaginoase, avocado, ulei de masline;
- Se recomanda consumul de plante aromate: busuioc, cimbru, coriandru, marar, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon.
- Se recomanda reducerea aportului de sodiu. In acest scop se vor evita produsele de carne sub forma de mezeluri, salamuri, conserve; produse afumate (peste, sunca); peste in saramura; produse lactate sub forma de branza telemea, feta, burduf, brie, camembert, cascaval; produse de patisrie; chipsuri; masline; sosuri preparate cumparate; mancarea gata prelucrata. Nu se va adauga sare la masa sau la alimentele gatite acasa;
- Se recomanda ca urmatoarele alimente sa fie evitate: alimente procesate, alimente bogate in grasimi saturate, zahar (atentie la bauturile cu zahar, inclusive la sucurile de fructe)
- Se recomanda sa se evite consumul de alcool;
- Se recomanda ca alimentele sa fie prelucrate termic astfel: coacere; fierbere; gratar
- Se recomanda 6 mese la interval de 2-3 ore; la culcare se recomanda o gustare cu aproximativ 50 g carbohidrati si 20 g protein.
Bibliografie:
1. EASL Clinical practice guidelines on nutrition in chronic liver disease: European Association for the Study of the Liver. Journal of Hepatology, 2019; 70: 172-193;
2. Bischoff SC si colab.: ESPEN practical guideline: Clinical nutrition in liver disease. Clinical Nutrition, 2020; 39: 3533-3562
Exemplu meniu 2000 KCAL
I. MIC DEJUN:
150 g iaurt grecesc 2%, 50 g zmeura, 40 g cerale integrale de ovaz, 30 g seminte de in
Valori nutritionale: calorii: 415 kcal; proteine: 17 g; glucide: 44 g; grasimi: 19 g
II. GUSTARE:
30 g migdale
Valori nutritionale: calori: 161 kcal; proteine: 6 g; glucide: 6 g; grasimi: 14 g
III. PRANZ:
1. Supa crema de rosii (rosii, ceapa, morcovi, ardei gras rosu, telina, pastarnac, usturoi, ulei de masline)
Valori nutritionale: calorii: 119 kcal; proteine: 4,5 g; glucide: 15 g; grasimi: 4 g
2. 100 g piept de pui cu 200 g salata varza rosie ( 1 lingura ulei de masline) si 150 g cartof la cuptor
Valori nutritionale: calorii: 474 kcal; proteine: 30,5 g; glucide: 44,5 g; grasimi: 18 g
IV. GUSTARE:
200 g branza cottage degresata (2%)
Valori nutritionale: calorii: 164 kcal; proteine: 24 g; glucide: 8,5 g; grasimi: 4 g
V. CINA
150 g file dorada la cuptor cu legume (rosii, ardei gras, ceapa, ulei de masline) si 100 g orez integral
Valori nutritionale: calorii: 457 kcal; proteine: 28,5 g; glucide: 41 g; grasimi: 17 g
VI. GUSTARE:
30 g unt de arahide (fara adaus de zahar sis are) si 50 g banana
Valori nutritionale: calorii: 233 kcal; proteine: 9 g; glucide: 18 g; grasimi: 16 g
TOTAL:CALORII: 2023 kcal, PROTEINE: 119,5 g; GLUCIDE: 177 g; GRASIMI: 92 g