Indicaţiile privind testarea adulţilor pentru diabet zaharat
28 noiembrie 2016
Diabetul gestaţional – date generale
10 ianuarie 2017
Toate articolele

Criteriile de diagnostic pentru diabet zaharat

Având ȋn vedere faptul că de multe ori există o incertitudine atât ȋn rândul pacienţilor cât şi a medicilor de alte specilităţi ȋn ceea ce priveste criteriile exacte de diagnostic a diabetului zaharat, consider util să le prezint (conform Asociaţiei Americane de Diabet – 2016).

Diabetul zaharat poate fi diagnosticat pe baza valorilor glicemice (fie glicemia a jeun sau glicemia la 2 ore după testul oral de toleranţă la glucoză) sau pe baza valorilor hemoglobinei glicozilate (HbA1c).

Criteriile pentru diagnosticul diabetului zaharat sunt următoarele:

A)  glicemia a jeun ≥ 126mg/dl (fără aport caloric de cel puţin 8 ore)

Sau

B)  glicemia ≥ 200 mg/dl la 2 ore după testul oral de toleranţă la glucoză cu 75 g glucoză anhidră dizolvată ȋn apă;

Sau

C)  Hemoglobina glicozilată (HbA1c) ≥ 6.5%

Sau

D)  O valoare a glicemiei ≥ 200mg/dl la un pacient cu simptome determinate de hiperglicemie

 

Confirmarea diagnosticului

Cu excepţia situaţiei ȋn care diagnosticul clinic este evident (simptome de hiperglicemie şi o valoare a glicemiei ≥ 200mg/dl), un al doilea test este necesar pentru stabilirea diagnosticului. Diagnosticul este confirmat ȋn cazul ȋn care două teste diferite sunt modificate (de exemplu, HbA1c şi glicemia a jeun).

În cazul pacienţilor la care rezultatele a două teste sunt discordante, testul pe a cărui valoare se poate stabili diagnosticul de diabet zaharat trebuie repetat. Diagnosticul se stabileşte pe baza valorii testului repetat. În cazul ȋn care valoarea testului repetat va fi mai mică decât valoarea necesară pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat, pacientul va trebui urmărit şi testul repetat ȋntr-un interval de timp de 3–6 luni.