Despre dieta cu conţinut foarte mic de calorii
15 noiembrie 2016
Criteriile de diagnostic pentru diabet zaharat
6 decembrie 2016
Toate articolele

Indicaţiile privind testarea adulţilor pentru diabet zaharat

Indicaţiile privind testarea adulţilor pentru diabet zaharat tip 2 sau prediabet.

Având ȋn vedere atât faptul că există o perioadă mare de timp asimptomatică ȋnainte de diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 şi că durata hiperglicemiei este un predictor important al complicaţiilor, se impune diagnosticarea precoce a prediabetului şi a diabetului zaharat de tip 2.

Recomandările Asociaţie America de Diabet privind testarea adulţilor pentru diabet sau prediabet sunt următoarele:

1. Toţi adulţii cu vârsta mai mare de 45 de ani;

2. Toţi adulţii supraponderali (IMC ≥ 25kg/m2), indiferent de vârstă, care asociează unul sau mai multi factori de risc: sedentarism; rude de gradul ȋntâi cu diabet zaharat; femei care au născut un copil cu greutatea > 4 kg sau care au fost diagnosticate cu diabet gestaţional; hipertensiune arterială (≥ 140/90 mmHg sau care urmează tratament hipotensor); dislipidemie cu HDL-colesterol < 35 mg/dl şi/sau trigliceride > 250 mg/dl; femei cu sindromul ovarelor polichistice; la determinări precedente, hemoglobina glicozilată ≥ 5.7%, toleranţă alterată la glucoză sau alterarea glicemiei a jeun; alte condiţii asociate cu insulinorezistenţă (de exemplu, obezitate morbidă, acanthosis nigricans); istoric de afecţiuni cardovasculare.

3. În cazul ȋn care rezultatele sunt normale, testul trebuie repetat la un interval de minim 3 ani. Retestarea se va face mai repede ȋn funcţie de rezultatul iniţial (de exemplu, cei cu prediabet vor fi testaţi anual) şi gradul de risc.

Categoriile pentru risc crescut de diabet zaharat (prediabet) sunt următoarele:

– glicemia a jeun ȋntre 100 şi 125 mg/dl;
– glicemia ȋntre 140 şi 199 mg/dl, la două ore după testul oral de toleranţă la glucoză, cu 75 g glucoză;
– hemaglobina glicozilată ȋntre 5.7% şi 6.4%.