Recomandări privind tratamentul obezităţii la adulţi
7 noiembrie 2016
Indicaţiile privind testarea adulţilor pentru diabet zaharat
28 noiembrie 2016
Toate articolele

Despre dieta cu conţinut foarte mic de calorii

Dieta cu conţinut foarte mic de calorii (VLCD – very low-calorie diet) are un conţinut caloric de maxim 800 calorii şi presupune ȋnlocuirea tuturor meselor cu formule speciale (de exemplu, shake-uri sau batoane). Acest tip de dietă are rolul de a conduce la o scădere rapidă ȋn greutate, fără a pierde din masa slabă (masa musculară). Dieta cu conţinut foarte mic de calorii asigură un aport crescut de proteine 70 – 100 g/zi, până la 80 g/zi carbohidraţi, 15 g grăsimi/zi şi aportul recomandat zilnic de minerale şi vitamine. Dieta cu conţinut foarte mic de calorii trebuie urmată sub supravegherea unui specialist. Acest tip de dietă poate fi recomandată persoanelor cu obezitate morbidă şi la care se impune o scădere ȋn greutate rapidă din motive medicale. Dietele cu conţinut foarte mic de calorii au de obicei o durată de timp scurtă, nu durează mai mult de 12 saptămâni şi ajută la iniţierea unei scaderi rapide ȋn greutate la ȋnceputul unui program de slăbit pe termen lung. Ghidul NICE (the National Institute for Health and Care Excellence) permite folosirea dietei cu conţinut foarte scăzut ȋn calorii ȋn mod continuu pentru maxim 12 săptămâni sau alternativ cu o dietă cu conţinut caloric scăzut.

Unele programe de scădere ȋn greutate permit pe lângă produsele de ȋnlocuire a meselor şi anumite alimente, ca de exemplu alimente cu conţinut bogat ȋn proteine (pui, curcan, peşte, fructe de mare) şi legume cu conţinut scăzut ȋn calorii. Un element important este reprezentat de modul de prelucrare al acestor alimente. Se recomandă ca alimentele să fie prelucrate prin fierbere, coacere, frigere sau la abur, fără a adăuga grasimi sau sosuri.

Aportul de proteine este esenţial ȋn cazul dietelor cu conţinut foarte mic de calorii deoarece ajută la menţinerea masei musculare, susţine imunitatea şi poate fi o sursa de energie ȋn cazul ȋn care aportul de carbohidraţi este scăzut. De asemenea, aportul de proteine ajută ȋn controlul senzaţiei de foame.

O dietă cu aport caloric foarte scăzut poate conduce la o scădere ȋn greutate săptamânală de 1.5 – 2.5 kg şi la o scădere ȋn greutate la 12 săptămâni de 20 kg. Această scădere ȋn greutate conduce la o ȋmbunătăţire rapidă a afecţiunilor asociate obezităţii ca de exemplu, diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială şi dislipidemie. De asemenea, scăderea rapidă ȋn greutate poate fi extrem de motivantă.

Dieta cu aport caloric scăzut (LCD – low-calorie diet) are la femei un conţinut de 1000 – 1200 calorii/zi şi la bărbaţi 1200 – 1600 calorii/zi. Aportul caloric se adaptează ȋn funcţie de vârstă, greutate şi activitatea fizică. Comparativ cu dietat cu aport caloric foarte scăzut, dieta cu aport caloric scăzut este mai uşor de urmat deoarece constă ȋn aport de alimente cu conţinut nutritiv crescut, la care se pot adăuga ȋnlocuitori de masă. Datele arată că pe termen lung, consumul unei diete cu conţinut caloric scăzut se ȋnsoţeşte de aceeaşi scădere ȋn greutate ca şi consumul unei diete cu conţinut foarte scăzut de calorii. Majoritatea persoanelor supraponderale/obese trebuie să apeleze la dieta cu aport caloric scăzut şi numai ȋn cazuri selectate la dieta cu aport caloric foarte scăzut.

Subiecţii care urmează o dietă cu conţinut foarte mic de calorii trebuie urmăriţi regulat de către medic, ideal la 2 săptămâni. Trebuie avut ȋn vedere faptul că acest tip de dietă se poate asocia cu mai multe efecte secundare ca de exemplu, oboseala, constipaţia, greaţa, intoleranţa la rece, hipotensiune arterială, cefalee, cădera părului cresterea concentraţiei serice de acid uric, precipitarea unui atac de gută, apariţia de calculi veziculari, scăderea densităţii minerale osoase.

Rata de recădere după dieta cu conţinut foarte mic de calorii este frecventă. Pentru a preveni recăderea se impune participarea subiecţilor la un program de menţinere a greutăţii, care presupune o modificare de durata a stilului de viaţă.