Despre consumul de soia
23 noiembrie 2022
Alimentatia componenta a unui stil de viata sanatos
21 martie 2023
Despre consumul de soia
23 noiembrie 2022
Alimentatia componenta a unui stil de viata sanatos
21 martie 2023
Toate articolele

Recomandari generale privind dieta la pacientul oncologic

  1. Regula generala – dieta in cancer presupune o dieta variata care sa contina legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase si seminte, grasimi nesaturate, peste;
  2. Se recomanda cresterea consumului de alimente de origine vegetala;
  3. Se recomanda cresterea aportului de fibre (aport crescut de legume, fructe, oleaginoase, seminte, leguminoase, cereale integrale);
  4. Se recomanda consumul de legume – se prefera legumele verzi (broccoli, varza, varza kale, spanac). De asemenea, se recomanda consumul de rosii, conopida, morcovi, usturoi. Urmatoarele legume au continut scazut in calorii si carbohidrati si sunt recomandate intr-o dieta variata: andive, ardei gras, ardei rosu, broccoli, castravete, ciuperci, conopida, dovlecel, fasole verde sau galbena, morcov, praz, ridichie, rosi, salata verde, spanac, sparanghel, tellina, urzici, varza, varza rosie, varza de Bruxelle, varza kale, vinete – aproximativ 300 g/zi
  5. Se recomanda consumul de fructe – dintre fructe se recomanda consumul de fructe de padure (afine, mure, zmeura, coacaze), rodii, citrice, cirese
  6. Se pot folosi legume si fructe congelate;
  7. Se recomanda consumul de avocado;
  8. Se recomanda folosirea de ulei de masline;
  9. Se recomanda consumul de oleaginoase si seminte: Seminte de in (3 lingurite – portia), semintele de chia, migdale – 20 buc. portia, alune – 20 buc. portia, nuci braziliene – 6 buc. portia, nuci pecan – 9 buc. portia, nuci – 7 buc. portia, unt de arahide (fara adaos de zahar – exemplu unt de arahide de la Sunday Bites)
  10. Se recomanda consumul de leguminoase (mazare, linte, naut) – o portie este reprezentata de 150 g mazare fiarta, 100 g linte fiarta, 100 g hummus
  11. Se recomanda consumul de cereale integrale (grau, ovaz, orz, secara, orez integral, paste integrale). Painea poate fi inlocuita cu paine crocanta (de exemplu WASA din faian integrala de sacara);
  12. Se recomanda consumul de quinoa;
  13. Se recomanda consumul de peste, minim 2 portii / saptamana (pesti grasi – somon, macrou, sardine, ton, asoave; scoici, cu atentie la pacientii care urmeaza diete hipocalorice); de asemenea, se recomanda consumul si de peste cu continut scazut in grasime;
  14. Se recomanda un aport zilnic de produse lactate, in medie 2 portii (1 portie: 250 ml lapte / 200 g iaurt / 40 g branza), se vor alege sortimentele cu continut scazut in grasimi;
  15. Se recomanda consumul de carne de pui, curcan;
  16. Se recomanda consumul de 3-4 oua/saptamana (fierte)
  17. Se recomanda aportul de ceai verde;
  18. Sa evite alimentele care contin zahar si carbohidrati cu absorbtie rapida (produse din ceareale rafinate);
  19. Sa reduca consumul de carne rosie (porc, vita, miel);
  20. Sa evite consumul de carne procesata (salam, carnati, sunca);
  21. Sa evite consumul de alcool;
  22. Sa evite prelucrarea alimentelor sub forma de gratar, prajit (prelucrarea la peste 400 grade);
  23. Se recomanda prelucrarea alimentelor la abur, fierbere
  24. Se recomanda cresterea activitatii fizice, 150 – 300 minute/saptamana de activitate fizica de intensitate moderata

Exemplu meniu:

Meniu 1:

Mic dejun:
1 ou fiert, 70 g avocado (aproximativ ½ avocado mediu), 2 felii paine integrala

Gustare:
Migdale 30 g (aproximativ 20 buc)

Pranz:
75 g piept de pui cu salata de varza rosie (200 g, 1 lingura ulei de masaline, ½ lamaie)

Gustare:
125 ml iaurt grecesc 2%, cu 2 lingurite seminte de in

Cina:
Supa crema de rosii, care se serveste cu 2 felii paine integrala

 

Meniu 2:

Mic dejun:
100 g branza dietetica (1% grasime), 2 felii paine integrala, un ardei gras rosu, 10 masline

Gustare:
150 g afine

Pranz:
Biban de mare/dorada sau alte peste (150 g) cu legume la cuptor (ardei gras, ceapa, rosie, 1 cartof,  1 lingura ulei de masline)

Gustare:
Supa crema de legume

Cina:
Mancare de fasole verde cu carne de pui

 

Meniu 3:

Mic dejun:
200 ml iaurt greces 2%, 30 g cereale integrale de ovaz

Gustare:
150 g mure

Pranz:
100 g muschi de porc cu garnitura de spanac

Gustare:
2 lingurite unt de arahide

Cina:
Salata  de ton, servita cu  2 felii paine integrala

 

Bibliografie:

https://www.cancer.org.au/cancer-information/causes-and-prevention/diet-and-exercise/food-and-nutrition