Recomandări generale pentru un stil de viaţă sănatos.
13 iulie 2016
Toate articolele

Evaluare nutriţională

Evaluarea nutriţională este o abordare complexă care cuprinde:  măsurători antropometrice; anamneza dietetică; examen clinic, cu accent pe identificarea semnelor şi a simptomelor caracteristice deficitelor de nutrienţi şi date de laborator.

Măsurătorile antropometrice includ: greutatea, ȋnălţimea, circumferinţele (de exemplu a taliei,
membrelor, capului, pumn), grosimea pliurilor cutanate (de exemplu la nivelul tricepsului, bicepsului, subscapular, suprailiac), forţa de strângere a mâinii şi lungimea membrelor. Măsurarea grosimii pliurilor cutanate permite estimarea rezervelor de ţesut adipos. De asemenea, pot fi calculaţi indici ca de exemplu, indicele de masă corporală (se calculeaza folosind ȋnălţimea şi greutatea, după următoarea formulă: greutate(kg)/[ȋnălţime(m)]2), raportul talie-şold şi procentul de pierdere ȋn greutate. Indicele de masă corporală (IMC) este cel mai cunoscut indicator care se corelează cu masa grasă.

În funcţie de valoarea IMC subiecţii sunt ȋmpărţiţi ȋn următoarele categorii de greutate: delnutriţie severă (IMC <16kg/m2), denutriţie moderată (IMC: 16-17kg/m2), denutriţie uşoară (IMC: 17-18.5kg/m2), greutate normală (IMC: 18.5-24.9kg/m2), suprapondere (BMI values 25.0-29.9kg/m2), obezitate clasa I (IMC: 30.0-34.9kg/m2), obezitate clasa II (IMC: 35.0-39.9kg/m2) şi obezitate clasa III (IMC > 40.0kg/m2).

Pentru anamneza dietetică se folosesc următoarele metode: jurnal alimentar prin cântărire, chestionar de rememorare pe 24 de ore, chestionar de frecvenţă alimentară, aportul zilnic obişnuit numit şi istoric dietetic. În jurnalul alimentar prin cântărire alimentele şi băuturile sunt cântărite ȋnainte de consum şi notate ȋn jurnal. În chestionarul de rememorare pe 24 de ore, subiectul este solicitat să specifice şi să aproximeze cantitatea (cu ajutorul măsurătorilor culinare) din toate alimentele şi băuturile consumate ȋn cele 24 de ore anterioare, ȋncepând cu ultima masă. În chestionarul de frecvenţă alimentară subiectul este solicitat să completeza o listă cu alimente şi să indice atât frecvenţa cu care sunt consumate diferitele grupe de alimente, cât şi cantitatea (cu ajutorul măsurilor culinare). În aportul zilnic/istoric dietetic, subiectul este solicitat să descrie aportul zilnic obişnuit, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.