Calciu ȋn alimentaţie
29 martie 2018
Despre consumul de fructe in dieta pacientior cu diabet zaharat
26 iunie 2019

Prin hipoglicemie se ȋnţelege scăderea glicemiei sub valoarea de 70 mg/dl. Pacienţii care prezintă hipoglicemie au risc crescut pentru accidentări şi deces.

Pacienţii trataţi cu insulină, sulfonilureice şi glinide, vârstnicii, au risc crescut de a prezenta hipoglicemii. Trebuie subliniat faptul că pacienţii cu hipoglicemii frecvente prezintă simptome ale hipoglicemiei la valori mai mici ale glicemiei, ȋn timp ce pacienţii cu valori glicemice crescute prezintă simptome ale hipoglicemiei la valori mai mari ale glicemiei.

Simptomele hipoglicemiei:

Simptomele hipoglicemiei sunt următoarele: tremurături, iritabilitate, palpitaţii, nervozitate, anxietate, transpiraţii, senzaţie de foame, furnicături ȋn jurul gurii, slăbiciune, oboseală, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, dureri de cap, confuzie, tulburări de comportament, convulsii, pierderea stării de conştienţă.

Clasificarea hipoglicemiilor:
Hipoglicemiile la pacienţii cu diabet zaharat pot fi clasificate astfel:

  • Hipoglicemia severă – care necesită asistenţa unei alte persoane pentru administrarea de carbohidraţi, glucagon sau alte acţiuni;
  • Hipoglicemia simptomatică documentată – simptomele tipice de hipoglicemie se ȋnsoţesc de o valoare a glicemiei < 70 mg/dl;
  • Hipogicemia asimptomatică – situaţia ȋn care o valoare a glicemiei < 70 mg/dl nu se ȋnsoteşte de simptome tipice de hipoglicemie;
  • Hipoglicemie simptomatică probabilă – situaţia ȋn care simptomele tipice de hipoglicemie nu se ȋnsoţesc de determinarea glicemiei, dar probabil acestea au produse de o valoare a glicemiei < 70 mg/dl;

Tratamentul hipoglicemiilor (regula 15 – 15):

Tratamentul hipoglicemiei presupune o intervenţie promptă, cu ajutorul carbohidraţilor cu acţiune rapidă, care să asigure creşterea rapidă a glicemiei la o valoare sigură. După ce hipoglicemia a fost corectată, persoana trebuie să consume masa planificată la acel moment al zilei. În cazul ȋn care masa era planificată la un interval de timp mai mare de 1 oră, trebuie consumată o gustare care să includă 15 g carbohidraţi ȋn asociere cu proteine.
Hipoglicemia nu trebuie tratată in exces, deoarece conduce la hiperglicemie şi creştere ponderală.

Tratamentul hipoglicemiilor uşoare, moderate presupune administrarea a 15 g carbohidraţi, de preferat din glucoză sau zahăr sub formă de tablete sau soluţie. Surse pentru 15 g carbohidraţi sunt urmatoarele : 15 g de glucoză sub foma de tablete de glucoza, 3 linguriţe sau de pacheţele de zahăr dizolvate ȋn apa, 5 cuburi de zahăr, 150 ml de suc, 1 lingură de miere. Pacienţii trebuie să-şi testeze glicemia la 15 minute şi ȋn cazul ȋn care valoarea glicemiei continuă să indice hipoglicemie, pacientul va consuma din nou 15 g carbohidraţi.

Bibliografie:

      1. 1. International Hypoglycaemia Study Group. Glucose concentrations of less than 3.0 mmol/L (54 mg/dL) should be reported in clinical trials: a joint position statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care 2017;40:155–157;
      2. 2. American Diabetes Association. Glycemic targets: Standards of Medical Care in Diabetes—2018. Diabetes Care 2018;41(Suppl. 1):S55–S64;
      3. 3. Seaquist ER, Anderson J, Childs B, et al. Hypoglycemia and Diabetes: A Report of a Workgroup of the American Diabetes Association and The Endocrine Society. Diabetes Care 2013; 36(5):1384-1395;
      4. 4. Tesfaye N, Seaquist ER: Neuroendocrine Responses to Hypoglycemia. Annals of the New York Academy of Sciences. 1212 (2010):12-28;
      5. 5. Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines Expert Committee. Diabetes Canada 2018 Clinical Practice Guidelines for the Prevention and Management of Diabetes in Canada. Can J Diabetes. 2018;42(Suppl 1):S1-S325.