
Tipuri de faina cu continut scazut in carbohidrati
21 ianuarie 2025
Despre consumul de tiamina (vitamina B1)
11 martie 2025Vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobalamina, este o vitamina hidrosolubila, care se gaseste in produsele de origine animala, avand numeroase roluri. Intervine in metabolismul aminoacizilor, sinteza ADN, sinteza hem, sinteza tecii de mielina. Necesarul zilnic de vitamina B12 este de 2,4 mcg/zi.
Persoane la risc de a dezvolate deficit de vitamina B12: persoane vastnice, persoane cu afectiuni gastrointestinale, persoanele care au avut interventii bariatrice, persoanele in tratament cu metformin, persoanele cu tratament prelungit cu inhibitori de pompa de protoni, persoanele vegetariene
Deficitul prelungit de vitamina B12 se poate asocia cu: anemie; manifestari neuropsihice – neuropatie periferica , tulburari de memorie, afectare neurocognitiva, depresie, dementa; alte manifestari – glosita, infertilitate, osteoporoza, degenerescenta maculara.
Principalele surse de vitamina B12:
-
Organe si carne:
-
Ficat de miel – 100 g gatit contine 76,5 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 3187% din necesarul zilnic;
-
Ficat de porc – 100 g gatit contine 18,7 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 779% din necesarul zilnic;
-
Ficat de vita – 100 g gatit contine 70,6 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 2941% din necesarul zilnic;
-
Ficat de pui – 100 g gatit contine 16,8 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 700% din necesarul zilnic;
-
Carne de porc – 100 g gatit contine 0,55 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 23% din necesarul zilnic;
-
Carne de vita – 100 g gatit contine 2,49 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 103% din necesarul zilnic;
-
Carne de pui – 100 g gatit contine 0,2 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 8% din necesarul zilnic
Pe langa aportul de vitamina B12, organele sunt o sursa importa de vitamina A, vitamina din grupul B (vitamina B2 – riboflavina, vitamina B3 – niacina, vitamina B5 – acid pantotenic, vitamina B7 – biotin, vitamina B9 – folati), cupru, fier.
-
Peste:
-
Scoici: 100 g gatite contin 99 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 4125% din necesarul zilnic.
-
Sardine: 100 g contin 8,94 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 372% din necesarul zilnic
-
Ton: 100 g gatit contine 10,9 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 454% din necesarul zilnic
-
Pastrav: 100 g gatit contine 7,49 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 312% din necesarul zilnic.
-
Somon: 100 g gatit contine 4,73 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 197% din necesarul zilnic
-
Oua: 1 ou (50 g): contine 0,35 mcg B12, ceea ce reprezinta 14,5% din necesarul zilnic. Galbenusul comparativ cu albusul, are un continut mai mare in vitamina B12.
-
Lactate:
-
Iaurt: 100 g contin 0,37 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 15,4% din necesarul zilnic;
-
Lapte: 100 ml contin 0,45 mcg vitamina B12 ceea ce reprezinta 18,75% din necesarul zilnic. Un pahar (240 ml) va contine 1,08 mcg vitamina B12, ceea ce reprezinta 45% din necesarul zilnic;
-
Kefir: 100 g contin 0,29 mcg vitamina B12, cee ace reprezinta 12% din necesarul zilnic. 330 g contin 0,96 mcg vitamina B12, cee ace reprezinta 40% din necesarul zilnic;