Despre steatoza hepatica (ficatul gras)
15 octombrie 2024
Despre consumul de vitamina B12
25 februarie 2025
Despre steatoza hepatica (ficatul gras)
15 octombrie 2024
Despre consumul de vitamina B12
25 februarie 2025

Faina este un preparat folosit in numeroase produse: paine, paste, prajituri, gustari.

Faina din grau este cea mai folosita, dar sunt persoane care nu o pot folosi, sau o folosesc in cantitate limitata, de exemplu persoanele cu boala celiaca sau persoanele cu intoleranta la gluten. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat trebuie sa fie atente la cantitatea de faina de grau pe care o folosesc in preparate din cauza continutului crescut in carbohidrati si a indicelui glicemic mare care conduce la o crestere brusca a glicemiei.

Faina de grau alba, compozitie nutritionala la 28 g: Calorii – 95 kcal; Grasimi: 0,3 g; Carbohidrati: 20 g;Proteine: 2,9 g. Indice glicemic: 85

Faina de grau integrala, compozitia nutritionala la 28 g: Calorii: 96 kcal; Grasimi: 0,7 g; Carbohidrati: 20 g; Fibre: 3 g; Proteine: 3,7 g. Indice glicemic: 69

Pentru ca toate persoanele sa se poata bucura de gustoasele produse de patiserie exista mai multe tipuri de faina care au un continut mai mic in carbohidrati, indice glicemic scazut, au un continut mai mare in proteine, grasimi nesaturate si alti nutrienti (de exemplu, vitamina E, magneziu).

  1. Faina de migdale este cel mai folosit tip de faina in locul fainii de grau.

Faina de migdale compozitie nutritionala la 28 g: Calorii: 174 kcal; Grasimi: 15 g; Grasimi saturate: 1,1 g; Grasimi mononesaturate: 9,8 g; Grasimi polinesaturate: 3,3 g; Carbohidrati: 6,1 g; Fibre: 4,1 g; Zaharuri: 2 g; Proteine: 6,1 g. Indice glicemic: 1

Faina de migdale aduce un aport important de vitamina E (50% din necesarul zilnic) si magneziu (20% din necesarul zilnic)

Faina de migdale poate fi folosita pentru prelucrarea de briose, fursecuri, pizza, biscuiti, clatite.

  1. Faina de cocos compozitie nutritionala la 28 g: Calorii: 120 kcal; Grasimi: 3 g; Grasimi

saturate: 3 g; Carbohidrati: 16 g; Fibre: 12 g; Proteine: 6 g. Indice glicemic: 50.

Comparativ cu faina de grau, faina de cocos are un continut mai mic de carbohidrati si mai mare de fibre si are un indice glicemic scazut. Avand in vedere continutul crescut de fibre, aportul de faina de cocos trebuie sa fie in cantitate limitata la pacientii cu probleme digestive, putand produce balonare. De asemenea, faina de cocos aduce un aport important de potasiu (12% din necesarul zilnic), fier (12% din necesarul zilnic), seleniu (13% din necesarul zilnic), mangan (64% din necesarul zilnic).

Faina de cocos vs. faina de migdale

Faina de migdale are un continut mai mic de carbohidrati, comparativ cu faina de cocos (6,1 g vs. 16 g). Faina de cocos are un continut mai mic in grasimi fata de faina de migdale (3 g vs. 15 g). Faina de migdale are un continut crescut de acizi polinesaturati omega-6, in timp ce faina de cocos contine grasimi saturate, reprezentate de trigliceride cu lant mediu. Trigliceridele cu lant mediu comparativ cu alti aciz grasi sunt metabolizate mai repede in scopul de a produce energie, fiind mai putin stocate sub forma de grasime. Faina de cocos are un continut mai mare in fibre comparative cu faina de migdale (12 g vs. 4,1 g). Faina de cocos si faina de migdale au un continut aproximativ egal de proteine, ambele fiind o sursa importanta de proteine vegetale, dar cu deficit in unii aminoacizi esentiali, in special lizina.

  1. Faina de naut, compozitie nutritionala la 28 g: Calorii: 110 kcal; Grasimi: 1,9 g;

Grasimi saturate: 0,2 g; Carbohidrati: 16 g; Fibre: 3,1 g; Zaharuri: 3,1 g; Proteine: 6,4 g. Indice glicemic: 44.

Comparativ cu faina de grau, faina de naut are un continut mai mic de carbohidrati, are un indice glicemic scazut, are un continut crescut in proteine si fibre.

Faina de naut poate fi folosita pentru prelucrarea de paine, blat de pizza, clatite, dulciuri.

  1. Faina de soia, compozitie nutritionala la 28 g: Calorii: 123 kcal; Grasimi: 5,9 g;

Grasimi saturate: 0,8 g; Carbohidrati: 9,1 g; Fibre: 2,7 g; Zaharuri: 2,1 g; Proteine: 11g. Indice glicemic: 25

  1. Faina de ovaz, compozitie nutritionala la 28 g: Calorii: 115 kcal; Grasimi: 2,6 g;

Carbohidrati: 19 g; Fibre: 1,8 g; Zaharuri: 0,2 g; Proteine: 4,2 g. Indice glicemic: 44.

Faina de ovaz aduce un aport important de vitamine si minerale (16% din necesarul zilnic de vitamina B1, 13% din necesarul zilnic de cupru, 6% din necesarul de fier, 10% din necesarul de magneziu, 50% din necesarul de mangan, 18% din necesarul zilnic de seleniu, 8% din necesarul de zinc). Ovazul aduce un aport de beta-glucan, un tip de fibra alimentara solubila, cu rol in cresterea satietatii, a controlului greutatii si a glicemiei.