Despre acizii graşi polinesaturaţi OMEGA 3
6 iunie 2017Boala ficatului gras NON-ALCOOLIC
8 noiembrie 2017Fitosterolii sunt compuşi din plante cu structură asemănătoare cu a colesterolului. Cele mai importante surse de fitosteroli sunt uleiurile vegetale, nucile, cereale integrale şi seminţele. Aportul de fitosterolii reduce nivelele plasmatice atat ale colesterolului total cat şi ale LDL-colesterolului, ȋn special prin scăderea absorbţiei de colesterol.
Fitosterolii se clasifică ȋn 1) steroli, care sunt compuşi nesaturaţi şi 2) stanoli, care sunt compuşi saturaţi şi care reprezintă doar 10% din totalul fitosterolilor din dietă. Există peste 40 de tipuri de fitosteroli. Cei mai ȋntalniţi fitosteroli din dietă sunt beta-sitosterol, campesterol si stigmasterol, care reprezintă 65%, 30% şi 3% din aportul de fitosteroli. Cei mai ȋntâlniţi stanoli din dietă sunt sitostanolul şi compestanolul, care ȋmpreună reprezintă aproximativ 5% din aportul de fitosteroli.
Esterificarea transformă sterolii şi stanolii ȋn produşi liposolubili care pot fi ȋncorporaţi ȋn alimente care contin grăsimi.
În prezent se estimează că aportul zilnic de fitosteroli este cuprins ȋntre 150 şi 450 mg. Studiile arată că un aport mediu de fitosteroli de 2g/zi scade nivelul de LDL-colesterol cu 10%.
Principalele alimente care conţin fitosteroli:
- seminţe uscate de soia: 100 g conţin 300 mg fitosteroli;
- seminţe de dovleac: 100 g conţin ȋntre 94 şi 265 mg fitosteroli;
- seminţe de susan: 100 g conţin 400 mg fitosteroli;
- seminţe de floarea soarelui: 100 g conţin ȋntre 176 mg şi 322 mg fitosteroli;
- seminţe de in: 100 g conţin ȋntre 197 mg şi 214 mg fitosteroli;
- ulei de susan: 1 lingură (14 g) conţine 118 mg;
- ulei de floarea soarelui: 1 lingură (14 g) conţine 60 mg fitosteroli;
- ulei de măsline: 1 lingură (14 g) conţine 30 mg fitosteroli;
- mazăre crudă: 75 g conţin 133 mg fitosteroli;
- fistic: 100 g conţin ȋntre 279 şi 297 mg fitosteroli;
- acaju: 100 g conţin ȋntre 80 mg şi 158 mg fitosteroli;
- nuci: 100g conţin ȋntre 63 mg şi 206 mg fitosteroli;
- migdale: 100 g conţin ȋntre 89 mg şi 208 mg fitosteroli;
- alune: 100 g conţin ȋntre 54 mg şi 139 mg fitosteroli;
Bibliografie:
- Ogbe RJ şi colab.: A review on dietary phytosterols: their occurence, metabolism and health benefits. Asian J. Plant Sci. Res., 2015; 5(4): 10-21.
- Malinowski JM şi colab.: Phytosterols for dyslipidemia. Am J Health Syst Pharm, 2010; 67(14): 1165-1173.
- www.lpi.oregonstate.edu/mic/phytochemicals
- www.nutrientdataconf.org