Fitosterolii sunt compuşi din plante cu structură asemănătoare cu a colesterolului. Cele mai importante surse de fitosteroli sunt uleiurile vegetale, nucile, cereale integrale şi seminţele. Aportul de fitosterolii reduce nivelele plasmatice atat ale colesterolului total cat şi ale LDL-colesterolului, ȋn special prin scăderea absorbţiei de colesterol.
Fitosterolii se clasifică ȋn 1) steroli, care sunt compuşi nesaturaţi şi 2) stanoli, care sunt compuşi saturaţi şi care reprezintă doar 10% din totalul fitosterolilor din dietă. Există peste 40 de tipuri de fitosteroli. Cei mai ȋntalniţi fitosteroli din dietă sunt beta-sitosterol, campesterol si stigmasterol, care reprezintă 65%, 30% şi 3% din aportul de fitosteroli. Cei mai ȋntâlniţi stanoli din dietă sunt sitostanolul şi compestanolul, care ȋmpreună reprezintă aproximativ 5% din aportul de fitosteroli.
Esterificarea transformă sterolii şi stanolii ȋn produşi liposolubili care pot fi ȋncorporaţi ȋn alimente care contin grăsimi.
În prezent se estimează că aportul zilnic de fitosteroli este cuprins ȋntre 150 şi 450 mg. Studiile arată că un aport mediu de fitosteroli de 2g/zi scade nivelul de LDL-colesterol cu 10%.
Principalele alimente care conţin fitosteroli:
Bibliografie: